Spiżarnia w domu – gdzie i jak ją urządzić?

Zaadaptowanie jednego z domowych pomieszczeń do funkcji spiżarni, w której można przechowywać zapas różnego rodzaju artykułów spożywczych, przetworów na zimę czy napojów, to prosty sposób na ograniczenie ilości mebli potrzebnych do wyposażenia kuchni. Spiżarnię można wydzielić właśnie z kuchni, jeśli jest to duże i łatwo podzielne pomieszczenie. Można ją również przygotować w piwnicy, jeśli dom jest podpiwniczony lub w garażu, gdy mamy do niego bezpośredni dostęp z wnętrza domu. Małą spiżarnię możemy również stworzyć wykorzystując do tego celu niewielką przestrzeń pod zabudowanymi schodami – gdy w domu są takie schody. Niezależnie od tego, w jakim miejscu znajdzie się nasza spiżarnia, powinniśmy odpowiednio ją wyposażyć.

Jak zorganizować przestrzeń w spiżarni?

Podstawą wyposażenia każdej spiżarni są różnego rodzaju regały lub zwykłe półki mocowane bezpośrednio do ściany, na których można ustawiać słoiki z przetworami lub pojemniki plastikowe, drewniane czy metalowe, przeznaczone do przechowywania różnego rodzaju produktów spożywczych w opakowaniach lub sypkich. Jeśli w spiżarni chcemy przechowywać wino lub innego rodzaju napoje alkoholowe, warto zainwestować w specjalnie wyprofilowane regały do składowania butelek w pozycji poziomej – na leżąco. Jeśli chcemy przechowywać w spiżarni większą ilość warzyw lub owoców, warto zainwestować w eleganckie drewniane lub plastikowe skrzynki, które można ustawiać jedne na drugich, w stosy. W takim przypadku spiżarnia nie powinna być jednak ogrzewana. Jeśli będzie w niej ciepło, owoce szybko zgniją, a warzywa zaczną kiełkować.

Funkcjonalne wyposażenie

Do wyposażenia domowej spiżarni można użyć trwałych i niezwykle prostych w montażu regałów metalowych. Można również sięgnąć po bardziej tradycyjne rozwiązania, montując w spiżarni regały drewniane. Ten rodzaj mebli na ogół trzeba przygotować samodzielnie lub ich wykonanie zlecić profesjonalnemu stolarzowi. Jeśli zatem nasza spiżarnia jest dość wysoka i obszerna, szybszym, tańszym i wygodniejszym rozwiązaniem jest zakup regałów gotowych, metalowych lub wykonanych z trwałego tworzywa sztucznego. Prócz samych regałów, domową spiżarnię można wyposażyć również w metalową lub drewnianą szafę do przechowania bardziej cennych produktów, które chcemy ochronić przed zakurzeniem. W spiżarce powinno znaleźć się także miejsce na większe, wolnostojące pojemniki plastikowe, w których można przechowywać produkty sypkie. To doskonałe rozwiązanie dla tych osób, które mają w domu psa. W takich pojemnikach można przechowywać większe ilości suchej karmy, chroniąc ją w ten sposób przed szybkim zawilgoceniem i przypadkowym zanieczyszczeniem.

[Głosów:3    Średnia:4.3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ