Czosnek niedźwiedzi w kuchni

Czosnek niedźwiedzi jest bogaty w olejki eteryczne, witaminę C, siarczki, magnez i żelazo, działa przeciwzapalnie i jest zalecany przez lekarzy w celu poprawy mikroflory jelitowej, wzmocnienia układu odpornościowego.

Czosnek niedźwiedzi: co to jest i gdzie go znaleźć?

Stosowanie dzikiego czosnku, pomaga wzmocnić funkcje ochronne układu odpornościowego. Zawiera więcej witaminy C niż pomarańcze czy papryki. 50 gramów dzikiego czosnku zapewnia 75% dziennego zapotrzebowania, a połączenie żelaza i magnezu przynosi dodatkowe korzyści dla układu odpornościowego.

Według lekarzy czosnek niedźwiedzi jest idealny do wzmacniania organizmu i ochrony przed chronicznym zmęczeniem. 

Ze względu na zawartość substancji takiej jak allicyna, dziki czosnek wykazuje właściwości przeciwzapalne, pomaga organizmowi przeciwdziałać infekcjom bakteryjnym i grzybiczym. Ponadto czosnek niedźwiedzi zawiera więcej związków siarki niż jakakolwiek inna roślina – dzięki temu jest to produkt poprawiający pracę wątroby i procesy metaboliczne. Kolejną zaletą jest wysoka zawartość siarczków, które pomagają usunąć nadmiar cholesterolu z krwiobiegu i normalizować ciśnienie krwi. Chlorofil w czosnku niedźwiedzim zwiększa przyswajanie przez organizm magnezu i żelaza – minerałów niezwykle przydatnych we wzmacnianiu układu odpornościowego.

Sam czosnek niedźwiedzi to roślina bulwiasta o smaku i zapachu czosnku. Wczesną wiosną liście i łodygi są soczyste i miękkie, a bliżej czerwca stają się ciemniejsze, sztywniejsze. Czosnku nie można pomylić z inną rośliną, ponieważ dzięki lotnym olejkom eterycznym jej aromat rozprzestrzenia się przy najmniejszym podmuchu wiatru. Kwitnie śnieżnobiałymi małymi kwiatami, zebranymi w parasole, z których następnie powstają pudełka z czarnymi i okrągłymi, jak groszek, nasionami. Rośnie dość powszechne w centralnej Rosji, Europie, Ukrainie, Białorusi. Można go znaleźć u podnóża Kaukazu, w Turcji. Na nizinach, gdzie przeważają krzewy i jest dość wilgotno, dziki czosnek opanowuje całe polany, nazywa się je Niedźwiedzimi Łąkami, ponieważ wczesną wiosną niedźwiedzie uzupełniają zapasy witamin na takich zaciemnionych przez krzaki polanach.

Ceniony jest za smak cebulowo-czosnkowy, zawartość witamin, a także działanie bakteriobójcze. Są używane nie tylko do gotowania, ale także do celów leczniczych. Może być suszony, mrożony, solony. W niektórych miejscach gatunek ten przetwarzany jest na skalę przemysłową. Jest stosowany jako jeden z najlepszych środków przeciwszkorbutowych. Wraz z nadejściem wiosny jest zbierany i wykorzystywana do celów spożywczych. Nie ma gorzkiego posmaku, dlatego spożywa się go przez całe lato, choć z czasem staje się ostrzejszy. 

Czosnek niedźwiedzi zawiera takie witaminy i minerały jak:

  • witamina C;
  • witaminy z grupy B;
  • witaminy PP;
  • karoten;
  • fitoncydy;
  • olejki eteryczne;
  • celuloza;
  • kwasy organiczne.

Oprócz delikatnego smaku, którym można udekorować dowolny sos, danie mięsne i rybne, koneserzy dzikiego czosnku stosują go przez cały sezon zarówno jako nadzienie do ciast, jak i w formie półfabrykatów. Poza gotowaniem czosnek niedźwiedzi wykorzystywany jest w medycynie ludowej , kosmetologii. Czosnek niedźwiedzi:

  • wspomaga zwiększony apetyt i łatwe trawienie;
  • obniża ciśnienie krwi dzięki działaniu moczopędnemu;
  • poprawia trawienie przy niskiej kwasowości;
  • poprawia pracę nerek dzięki działaniu bakteriobójczemu i moczopędnemu;
  • pomaga w leczeniu zapalenia płuc i innych chorób płuc;
  • po spożyciu przez kilka dni ma wyraźne działanie przeciwhistaminowe;
  • poprawia metabolizm lipidów, co oznacza, że wspomaga spalanie tłuszczu .

3 przepisy na smaczne dania z czosnkiem niedźwiedzim

Sałatka ze świeżego czosnku niedźwiedziego z jajkiem i szynką wymaga:

  • 200g świeżego czosnku niedźwiedziego
  • 3 gotowane jajka
  • 150g szynki lub gotowanego mięsa
  • 3 łyżki kwaśna śmietana

Szynkę i jajka pokroić w kostkę. Drobno posiekaj czosnek niedźwiedzi, sól i rozgnieć rękami. Wymieszaj składniki, dodaj do smaku śmietanę, pieprz i sól.

Z kolei aby zrobić nadzienie do ciasta czosnkowego lub placków, musimy przygotować:

  • 500-700g. świeży czosnek niedźwiedzi
  • 2 świeże jajka
  • 5 łyżek stołowych śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu

Dziki czosnek drobno posiekać, posolić i lekko rozgnieść rękoma. Wbij jajka w masę. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Użyj jako nadzienia do ciast lub ciast.

Możemy też przygotować sos czosnkowy z mięsem i dzikim czosnkiem. Będziemy potrzebować:

  • 300g. mięsa gotowanego na parze na gulasz lub sos
  • 300g. świeży czosnek niedźwiedzi
  • 1 litr wody.

Gotuj mięso, aż będzie prawie ugotowane. Do bulionu dodać grubo posiekany czosnek niedźwiedzi, niezbędne przyprawy i warzywa. Doprowadź do miękkości i podawaj z sosem czosnkowo-śmietanowym.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ