Zakup najlepszego blatu kuchennego do domu może być zniechęcającym zadaniem. Przy tak wielu opcjach do wyboru, łatwo jest zadowolić się czymś, co nie pasuje do naszej kuchni. Kuchnia jest sercem domu, skupiając rodzinę na Boże Narodzenie, urodziny i najlepszy niedzielny obiad mamy, więc potraktujmy to z szacunkiem, na jaki zasługuje i znajdźmy blat idealnie pasujący do stylu kuchni, porównując dwa najbardziej popularne materiały drewno i kamień.
Granitowe blaty kuchenne
Granit jest jednym z najpopularniejszych wyborów blatów kuchennych. Jest stylowy, luksusowy i nadaje kuchni wysokiej jakości. Jest również trwały i funkcjonalny, a to dwie najważniejsze cechy, których potrzebujemy w blacie. Ponieważ granit jest kamieniem naturalnym, można wybierać spośród wielu odcieni i wzorów pasujących do kolorystyki kuchni. Niezależnie od tego, czy kuchnia jest nowoczesna, czy tradycyjna, będziemy w stanie znaleźć coś z granitu, który będzie zarówno wyjątkowy, jak i atrakcyjny.
Zalety. Granit to wszechstronny materiał na blaty kuchenne. Jest to zdecydowanie najłatwiejszy w utrzymaniu wybór, tak wytrzymały, że jest mało prawdopodobne, aby nastąpił odprysk lub zarysowanie. Granit jest wyjątkowo odporny na ciepło, z łatwością wytrzyma wszystkie gorące patelnie umieszczone na nim. Łatwość konserwacji. Łatwo też utrzymać go w czystości, wystarczy przetrzeć miękką ściereczką z mikrofibry, ciepłą wodą i łagodnym mydłem lub specjalnym sprayem z granitu.
Wady? Granit jest ciężki i dość drogi jako wybór materiału na blaty kuchenne.
Drewniane blaty kuchenne
Bez względu na to, czy poszukujemy nowoczesnej, czy tradycyjnej kuchni, twarde drewno jest doskonałym rozwiązaniem, o ile jesteśmy gotów poświęcić czas na jego utrzymanie. Tym, co sprawia, że drewniane blaty są wyjątkowe, jest to, że z czasem nabierają charakteru i stają się jeszcze bardziej atrakcyjne estetycznie.
Zalety blatów drewnianych. Poprawiają się z wiekiem i przy odpowiedniej konserwacji mogą być utrzymywane w dobrym stanie przez długi czas. Są solidne, co oznacza, że możesz wyszorować wszelkie przypadkowe uszkodzenia. Są naturalnie odporne na zarazki i bakterie. Są tańszą alternatywą niż blaty kamienne.
Wady blatów drewnianych. Wymagają regularnej konserwacji, aby utrzymać je w dobrym stanie. Muszą być regularnie olejowane, aby uniknąć trwałych uszkodzeń spowodowanych przez wodę. Nie wytrzymują ciepła z gorących patelni i naczyń. Nie można też niczego ciąć bezpośrednio na powierzchni.
Zatem który blat jest lepszym wyborem?
Pod względem ceny drewniane blaty mogą być dość przyjazne dla budżetu, w zależności od wybranego rodzaju drewna. Jeśli drewno liściaste zostanie odpowiednio uszczelnione i utrzymane, może trwać przez wieki, ale z czasem drewno będzie subtelnie się zmieniało, w niektórych przypadkach blaknie w jasnym świetle słonecznym lub staje się głębsze i bogatsze z olejowaniem. Może to być jednak zaletą, ponieważ blat zyska piękną patynę i charakter. Ponadto, jeśli chodzi o zadrapania i plamy, można je zeszlifować, co nie jest możliwe w przypadku innych powierzchni blatów.
Jednak blaty drewniane wymagają o wiele więcej uwagi i konserwacji. Powinno się natychmiast wycierać wszelkie rozlane płyny i nie pozwolić blatom zbyt długo stykać się z wodą. Wadą drewna w porównaniu z opcjami kamienia lub kompozytu jest to, że wymaga on co dwa lata olejowania, aby uniknąć plam i uszkodzeń. I oczywiście nie można używać blatu jako deski do krojenia ani umieszczać gorących patelni bezpośrednio na drewnie, ponieważ może się przypalić.
Dlatego, jeśli dużo przygotowujemy potraw i intensywnie użytkujemy blaty robocze a w domu są dzieci – blat kamienny jest lepszym wyborem, ponieważ jest bardziej odporny i mniej uciążliwy w utrzymaniu.
Sprawdź: http://prodmar.com.pl/blaty-kuchenne-granitowe