Kuchenka mikrofalowa to bardzo wygodne urządzenie, które pozwala na szybkie przygotowywanie potraw. Nie tylko pozwalają na podgrzewanie i rozmrażanie produktów, ale również ich gotowanie czy grillowanie. Jeżeli myślisz o zakupie mikrofalówki, sprawdź razem z nami, na co zwrócić uwagę!
Moc urządzenia
Im wyższa moc urządzenia, tym szybciej będzie ono przygotowywało potrawy. Większość urządzeń w niskiej cenie oferuje moc maksymalną wynoszącą 700 W. Najlepiej poszukiwać mikrofalówek mających około 800-1000 W. Także wtedy, gdy interesuje cię energooszczędna mikrofalówka, lepiej wybrać tę mocniejszą, ponieważ wtedy potrawy będą gotowe szybciej.
Pojemność
Najlepiej wybrać mikrofalówkę mającą około 20 litrów. Gdy z kolei chcesz przygotowywać większe porcje, wybierz tę mającą około 30 litrów.
Wolnostojąca czy do zabudowy?
Kuchenki do zabudowy cieszą się coraz większym zainteresowanie, ale są droższe i wymagają odpowiednich mebli do zabudowy. Mniej zapłaci się za mikrofalówkę wolnostojącą.
Funkcje mikrofalówki
Im jest ich więcej, tym lepiej, ale warto pamiętać o tym, że i tak najczęściej używane się tylko kilku podstawowych programów. Droższe modele wyposażone są z kolei w automatyczne programy do gotowania.
Grill
Gdy chcesz przygotowywać grzanki czy inne grillowane potrawy w mikrofalówce, wybierz urządzenie z grillem kwarcowym , który wyposażony jest w specjalne lampy kwarcowe. Działają one znacznie szybciej i są bardziej energooszczędne od grillów klasycznych.
Czyszczenie mikrofalówki
Niektóre modele wyposażone są w funkcje samooczyszczania. Wtedy, gdy szuka się tańszego modelu, warto sprawdzić, jak wygląda w środku. Komora powinna być bardziej opływowa, aby jej mycie było łatwiejsze.
Dodatki
Producenci dodają do mikrofalówek różnego rodzaju dodatki, między innymi w przypadku mikrofalówek z grillami są to specjalne metalowe ruszty. Akcesoria można także dokupić we własnym zakresie – przydatne są pokrywki z otworami, które zabezpieczają przed wysychaniem potraw. W sprzedaży dostępne są też specjalne pojemniki do przygotowywania warzyw na parze, ryżu czy makaronu.