Jakie zalety posiada patelnia teflonowa

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i modeli patelni. Producenci, co chwilę zasypują nas nowinkami technologicznymi. I tak obecnie można kupić nowoczesną patelnię, elektryczną, z której z powodzeniem można korzystać nawet podczas wyjazdów pod namioty. Większość osób podczas zakupów decyduje się jednak na wybór tradycyjnych modeli. Jest ich jednak tak wiele, że czasem ciężko zdecydować się na konkretny sprzęt.

Patelnia teflonowa – czy warto ją kupić?

Patelnie teflonowe to modele, na które decyduje się najwięcej osób. Dobrze utrzymują i rozprowadzają ciepło, charakteryzują się nieprzywierającą powłoką, a na dodatek są łatwe w czyszczeniu. To właśnie dlatego mają tak wielu zwolenników. Pojawiło się jednak sporo informacji na temat tego, że teflon jest szkodliwy dla organizmu, w związku z czym nie powinno się go używać. Jak jest naprawdę z patelniami teflonowymi? Przeczytaj, jakie są ich wady i zalety.

Do największych zalet powłok teflonowych patelni należą między innymi:

  • uniwersalność – na patelni wykonanej z teflonu można przygotować praktycznie każdy rodzaj potrawy.
  • możliwość smażenia bez tłuszczu – to bardzo istotna cecha, szczególnie w czasach, kiedy wiele osób prowadzi zdrowy styl życia
  • nieprzywierająca powłoka – to szczególnie ważna cecha dla mniej wprawionych kucharzy, którym zdarza się przypalić danie.
  • łatwość czyszczenia – ze względu na gładką powierzchnię patelnie wykonane z teflonu nie wymagają długiego mycia, czy szorowania. W większości przypadków wystarczy przetrzeć powłokę lekko zwilżoną szmateczką lub ręcznikiem papierowym.
  • wytrzymałość – jeżeli odpowiednio dbamy o patelnię, możemy mieć pewność, że będziemy z niej zadowoleni przez długie lata.

Jak każdy inny produkt również patelnie teflonowe nie ustrzegły się przed wadami. Mimo swojej trwałości i wytrzymałości, są one niezwykle podatne na zarysowanie. Właśnie dlatego producenci przestrzegają klientów przed szorowaniem teflonu oraz mieszaniem przygotowywanych potraw metalowymi sztućcami. Może to spowodować uszkodzenie powłoki, przez co podczas gotowania do jedzenia mogą dostawać się szkodliwe substancje. Ponadto przeprowadzono badania, które wykazały, że używany do produkcji tanich powłok teflonowej kwas perfluorooktanowy szkodzi zdrowiu, dlatego zakazano jego używania. W związku z tym, jeżeli planujesz w najbliższym czasie zakup patelni teflonowej, koniecznie sprawdź, czy wybrany przez ciebie model na pewno jest solidny i nie zaszkodzi Tobie, ani Twojej rodzinie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ