Garnki

Zakup garnków to inwestycja na lata. Ważne jest zatem, aby wybrać porządne naczynia, które nie rozpadną się po kilku użyciach. Niestety niektóre garnki szybko rdzewieją, niszczą się czy tracą swoje właściwości. Jak więc wybrać odpowiednie? Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie?

Porządne garnki, czyli jakie?

Garnki to nieodłączny element kuchennego wyposażenia, bez którego ciężko wyobrazić sobie codzienne przygotowywanie posiłków. Każdego dnia poddajemy je intensywnej eksploatacji. Mają kontakt z ogniem i gorącym tłuszczem. Garnki muszą wyróżniać się doskonałą jakością i nieprzeciętną odpornością na uszkodzenia, działanie wysokich temperatur i inne niekorzystne czynniki. 

Duże znaczenie ma dno garnków – wpływa m.in. na szybkość nagrzewania oraz długość utrzymywania ciepła. Dobrej jakości garnki mają podwójne, a nawet potrójne dno.

Kolejna ważna kwestia to uchwyty garnków, które ze względu na swoje położenie są najbardziej narażone na działanie wysokich temperatur – a to najprostsza droga do poparzonych dłoni. Warto postawić na naczynia wyposażone w nienagrzewające się uchwyty – np. ze stali, silikonu czy aluminium. Lepiej unikać rączek plastikowych, które mogłyby się stopić pod wpływem ciepła. 

Materiał wykonania ma ogromne znaczenie

Materiał wykonania ma duży wpływ na jakość, wytrzymałość i właściwości garnków. Na rynku znajdziemy naczynia:

  • aluminiowe – bardzo cienkie; szybko się nagrzewają, ale również szybko tracą ciepło,
  • stalowe – w tym te wykonane ze stali nierdzewnej; wytrzymałe, odporne na zarysowania, łatwe w czyszczeniu, 
  • żeliwne – bardzo trwałe, długo utrzymują temperaturę,
  • emaliowane – łatwo się rysują i są podatne na uszkodzenia, łatwo przypalić w nich jedzenie,
  • teflonowe – bezpieczne dla zdrowia, wytrzymałe, wymagają używania drewnianych lub silikonowych akcesoriów (aby nie porysować teflonowej powłoki),
  • ze szkła żaroodpornego – dobre dla alergików, mają właściwości antybakteryjne. 

Za najbardziej wytrzymałe uznaje się naczynia wykonane z żeliwa. Na stronie kuchniasklep.pl znaleźć można garnki żeliwne o różnych kształtach i rozmiarach. Wszystkie wyróżniają się doskonałą jakością i wysokimi walorami estetycznymi. Są doskonałym rozwiązaniem zarówno dla zawodowych kucharzy, jak i dla amatorów sztuki gotowania.

Garnki a kuchenka

Garnki powinny pasować do kuchenki. Najpopularniejsze są kuchenki gazowe, elektryczne i płyty indukcyjne. W przypadku dwóch pierwszych wybór odpowiednich naczyń nie jest żadnym problemem. Kuchenki gazowe i elektryczne są bowiem kompatybilne ze wszystkimi rodzajami. Inaczej jest z płytami indukcyjnymi. Ze względu na swoją specyfikę można używać na nich tylko niektórych modeli garnków. Będą to naczynia z żelaza, stali nierdzewnej lub aluminium z oznaczeniem o możliwości stosowania na kuchenkach indukcyjnych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ